Vriendschapsarmbandjes

Vriendschapsarmbandjes komen oorspronkelijk uit Midden Amerika, hoogstwaarschijnlijk uit Brazilie. Het zijn handgemaakte armbandjes die worden geknoopt van vrolijk gekleurd katoen. Er kunnen wel honderden knoopjes in een armbandje zitten!

De traditie van vriendschapsbandjes werkt als volgt: Je doet het handgemaakte armbandje bij een vriend of vriendin om. Deze doet een wens en houdt het bandje vervolgens net zo lang om tot het vanzelf afvalt. Daarna komt de wens pas uit! Wanneer het armbandje wordt afgedaan voor het vanzelf afvalt, wordt ook wel gezegd dat de vriendschap "verzuurd" is.

In de jaren 60-70 werden ze veel gedragen door hippies en anderen die blijk wilden geven van hun vredelievendheid en vriendschap. Tegenwoordig zijn ze een internationaal symbool van vriendschap.

Hoe meer vrienden je hebt, hoe meer armbandjes je geeft en krijgt!

Modern of juist niet?
Er bestaan ook moderne versies van vriendschapsbandjes, denk aan de rubberen armbandjes met boodschappen als 'respect' en 'love' . Maar zijn die net zo leuk als de geknoopte bandjes?
India
In India worden vriendschapsbandjes door zussen bij hun broer omgedaan op een speciale feestdag. Het is een teken van vriendschap en een manier om de broers te bedanken voor de bescherming die zij geven.